History of Karamanoğulları

8.12.2016

Cumali Bayram'ın merakla beklenen kitabı "Karamanoğulları Tarihi" yayımlandı.

 

Karamandan.com yazarlarından biri daha kitap çıkardı. Cumali Bayram Gece Kitaplığı Yayınevinden çıkan kitabında tüm dedaylarıyla ve bilinmeyen yüzüyle Karamanoğullarını anlatıyor. Türk Tarihi'nin en çok yanlış anlaşılan devletlerinden Karamanoğulları'nın bir Karamanlı gözüyle objektif bir şekilde anlatıldığı bu kitapta Karamanoğulları'na dair bir çok konu hakkında bilgi edinmek mümkün. 

 

TARİHİ KAZANAN YAZAR

Kitabı hakkında Karamandan.com muhabirine konuşan Cumali Bayram, " Tarihi kazanan yazar derler. Dönemin şartlarında kazanan Osmanlı olduğu için Karamanoğlu hakkında yazılıp çizilenler hep yanlı olmuştur. Anadolunun Türkleşmesinde önemli katkıları olmasına rağmen hep gözardı edilen ve yüzeysel geçilen Karamanoğulları Tarihini yazmak eski bir hayalimizdi ve bugün hayata geçirmiş olmaktan ötürü mutluyum" dedi.

 

TARTIŞMALI KONULAR AYDINLANDI

"Karamanoğulları'nın tarih sahnesine çıkışından yıkılışına kadar bütün siyasi tarihinin işlendiği kitapta, tartışmalı birçok konuya da açıklık getirmeye çalıştık" ifadelerinizi kullanan Bayram, "Diğer taraftan Karamanoğullarına ait mimari yapılara geniş bir yer verdim. Karamanoğulları'nın Moğollar ile yaptığı mücadelelerden, Karamanoğullarının Anadolu'nun Türkleşmesindeki önemli rolüne kadar araştırmalarım kitapta yer alıyor." dedi.

 

Cumali Bayram'ın Karamanoğulları Tarihi kitabı,  bu alanda yapılan çalışmaların yetersizliğinden kaynaklanan bilgi eksikliği de gidereceğe benziyor. Kitapta Karamanoğulları'nı bir haçlı devleti gibi göstermek için kullanılan bilgilerin güvenilirliği mukayese edilmiş ve doğru bilgi ortaya konulmaya çalışılmış.


Kitabı kitabevlerinden ve internetten temin edebilirsiniz.


Mahalli tarih yazılmadan genel tarih yazılamaz

 

Cumali Bayram kitabın arka kapağında şunları söylüyor; Bir milletin hafızasını oluşturan ve köklerini sağlamlaştırarak geleceğe emin adımlarla yürümesini sağlayan yegane yol geçmişini bilmekten geçer. Geçmişi tanımak ise öncelikle mahalli tarihin yazılmasıyla gerçekleşir. Çünkü mahalli tarih yazılmadan genel tarih yazılamaz. Dolayısıyla Anadolu Türk tarihinin tam anlamıyla idrak edilebilmesi için bu tarihi oluşturan unsurların temeline inmek gerekir. Bu düşünceyle Anadolu’da 250 yıldan fazla bir süre siyasi, iktisadi ve kültürel yönden adından çokça söz ettirmiş olan Karamanoğulları’nın tarihini yazmaya karar verdim. Ayrıca bu alanda fazla çalışma yapılmamış olması, yapılanların ise bilgi açısından fazla sıhhatli olmaması bu eseri kaleme almamda önemli rol oynadı.

 

Karamanoğulları’nın Türk tarihi açısından büyük önem arz etmesine karşın bu tarihi araştırmak ve yazıya aktarmak oldukça güçtür. Bu güçlüğün en büyük nedeni ise kaynakların yetersiz sayıda olmasıdır. Diğer bir güçlük ise Karamanoğulları hakkında bilgi veren ana kaynakların yanlı ve düşman gözüyle yazılmış olmasıdır. O dönemde kaleme alınan eserler genelde dönemin hükümdarına takdim edildiği için diğer unsurlar çoğunlukla karalanmaya çalışılmıştır. Bu yüzden dönemin en yavuz yönetimi olan Karamanoğulları da gerek Selçuklu tarihçileri gerek Osmanlı tarihçileri tarafında sürekli itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Bu da Karamanoğulları tarihini içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Bu güçlükler içerisinde olabildiğince gerçek bilgileri ayıklayarak ecdada yakışır objektif bir tarih ortaya koymaya çalıştım.

Test

Form Gönderimi

Tamam

Copyright © Kitaplığı 2024

Address:  : Kızılay Mah. Fevzi Çakmak 1. Sokak Ümit Apt No: 22/A
Phone: +90 0312 384 80 40
E-Mail: gecekitapligi@gmail.com     For Your Corporate Orders: siparisgece@gmail.com
Facebook : /gecekitapligi       İnstagram : /gecekitapligi      Twitter: /gecekitap